Drobnosti majstrov

23.08.2006 Celý región

Tí, ktorí majú viac rokov, si iste pamätajú na slová o tom, že remeslo má zlaté dno. Ručičky také a hentaké, oči bystré, cit pre mieru na najvyššej úrovni.
Jednoducho, všetko naj. Kto je majster takého rangu nestratí sa vo svojom odbore, nech by bolo akokoľvek - ťažko. Všeličo sa zmenilo vďaka kolobehu dejín, ale na akútnosti potreby majstrov sa stále nič nezmenilo. Tak ako pred desiatkami rokov, tak aj dnes. A to vo všetkých odboroch ľudskej činnosti. Politiku z toho nevynímajúc.
V sobotu 17. júna sme mali na Slovensku predčasné parlamentné voľby. Ten prívlastok tam nemusel byť, pretože riadne voľby našich zástupcov v Národnej rade SR tak či tak mali byť v tomto roku. Najviac sa hovorilo o septembri.
Takže keď už boli voľby, tak sa pozrime na našich majstrov v politike a ak sme začali o remesle, tak to má úplnú logiku. Politika je tiež remeslo. Treba však uznať, že po novembri 1989 vstúpila politika do nášho života podstatne razantnejšie ako tomu bolo prv. A tento stav viac odhaľuje to, kto je majstrom svojho remesla, teda aj politického. Samozrejme, ak dakedy bola ústavne zakotvená vedúca úloha jednej jedinej strany, tak tie ostatné boli také maličké a nepodstatné, že o nejakých drobnostiach majstrov politiky nebolo čo hovoriť, čo písať. Všetko bolo jednotné a avantgarda pracujúceho ľudu dostavala 99 percent hlasov. Dnes je všetko inak. Určite všetky súčasné politické subjekty nemajú dokopy toľko členov ako tá vtedajšia "jedna jediná". Lenže keď prídu voľby, tak tie strany nemajú ani toľko miesta pre všetkých ambicióznych.
A je to aj dobre, lebo tento pretlak odhaľuje charaktery ľudí, ktorí chcú byť alebo aspoň sa hrať na zástupcov nás všetkých. Jedni z vôle svojej strany boli tak vysoko na kandidátnej listine, že im nič nezostávalo len pri konštelácii hviezd dostať sa do parlamentu. Druhí boli na hrane "postupového miesta" a môžu byť vďační "vyšším silám" a svojim voličom, ktorí im dali hlas v podobe krúžku. Nuž a boli - a to aj v Prešove - kamikadze. Usilovali sa zo vzdialených miest dostať hore. Nepodarilo sa im, minuli pekné korunky na sebapropagáciu. Ich najnovšia investícia by mala byť do sebareflexie. Ranné zrkadlo je pritom vždy najlepšie...
Politika je remeslo pre veľmi jemné rúčky a znáša vyberané spôsoby. Kto chce byť majstrom v tomto odbore, nemôže sa správať ako slon v porceláne. A dokonca ani sa hrať na to, že on nie je slon v porceláne. Volič nie je totiž až taký hladný, aby zjedol všetky "drobnosti" majstrov politiky.
(jj)
 

Vyberte región